Programma 2022 - 2023

21 April 2023 Thema-avond ‘Marble or Bronze’

Locatie: Dorpshuis, Meester B. van Leeuwenplein 3 Rheden
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Deze avond staat in het teken van racisme en anti-racisme.  In 2018 begon in de V.S. “ Black Lives Matter “. Een beweging die het ‘zwart-wit ‘denken in de wereld opnieuw centraal stelt, ook in Nederland. 

We beginnen met de documentaire “Wit is ook een Kleur” van Sunny Bergman, waarin zij onderzoekt op welke manier wit-zijn het denken bepaalt.

Op een zeer originele manier brengen Stan Nijenhuis en Alain Dikken het thema van deze avond onder onze aandacht. In de prachtige foto-expositie ‘Marble or Bronze ‘, waarin kunst en anti-racisme verbonden worden, geven zij zichzelf bloot. Middels dit unieke foto- project gaan zij met ons in gesprek over racisme in onze cultuur en samenleving.

16 Juni 2023 Ode aan Willem Wilmink

Locatie: Dorpskerk, Dorpsstraat 51, Rheden
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Willem Wilmink (1936- 2003) werd vooral beroemd door zijn gedichten en liedjes. Al is zijn naam niet bij iedereen bekend,  hij schreef teksten voor De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Kinderen voor Kinderen, Herman van Veen.  Voor deze laatste schreef hij o.a. “Hilversum 3 “ en “Signalen “ .

In zijn teksten vaak oog voor het kwetsbare en voor buitenbeentjes zoals “ Frekie “.

Met een simpel woord, korte omschrijving of rake typering schetst hij voor ieder een herkenbaar beeld in zijn vaak melancholische gedichten. Tot de canon van de Nederlandse poëzie behoort zijn gedicht over de joodse goochelaar ‘ Ben Ali Libi ‘.  
Op deze avond brengen we door middel van zang, gedichten en verhalen een ode  aan het leven en werk van deze boeiende man. Medewerking wordt verleend door “Con Colore ‘en diverse anderen.

15 Oktober 2022 The Coincidences &

Presentatie programma 2022-2023

Locatie: WIK- gebouw, IJssel singel 95 Rheden
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 10 euro

De roots van The Coincidences liggen in Woest en Bijster land Een oude benaming voor de Zuid Veluwse heidevelden grenzend aan de veengebieden in de Rijn Vallei.
De oerklanken van de Kelten (o.a. de Carnyx) worden verbonden met hedendaagse Keltisch georiënteerde muziek. Begonnen wordt met het muziek/klank spektakel The Field, met niet eerder gehoorde en geziene instrumenten. The Coincidences spelen daarna een set van deels nieuwe, deels bekende en deels eigen nummers, met vreugde in het hart en vuur in de schoenen.

We beginnen de avond met de presentatie van het nieuwe programma voor 2022-23 : een bijzonder en gevarieerd aanbod van muziek, kleinkunst, cabaret, film en debat.

Tickets

10 December 2022 Voorstelling Helmert Woudenberg “Fluiten in het donker”

Locatie: WIK- gebouw, IJssel singel 95 Rheden
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 10 euro

In deze solovoorstelling speelt Helmert Woudenberg een selectie verhalen uit het omvangrijke oeuvre Kronkels van Simon Carmiggelt. Het begint met komische schetsen, die, hoe geestig ze ook blijven, steeds beschouwender en soberder worden. Verhalen over kwetsbare kinderen, verliefde stelletjes, peper-en-zout echtparen, publieke vrouwen, kroeglopers en andere buitengewone zonderlingen, die door Helmert Woudenberg meeslepend en vol humor verteld worden.

Tickets

4 februari 2023 TRYO Cabaret

Locatie: Dorpskerk Rheden, Dorpsstraat 51, Rheden
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: 10 euro

Na het succes van vorig seizoen, nu opnieuw drie nieuwe talentvolle comedians.

TRYO oftewel “trio cabaretiers try-outen”, is een avondvullende voorstelling waarin drie cabaretiers ieder 30 minuten van hun (nieuwe) voorstelling komen try-outen. Voordat het grote publiek ze ontdekt heeft, brengt TRYO hen  naar het theater. Iedere TRYO is anders, elke show een wisselende line-up met nieuw talent, winnaars van cabaretfestivals en gevestigde namen.

Tickets

17 maart 2023 “God op het boekenbal”

Locatie: Dorpshuis, Meester B. van Leeuwenplein 3 Rheden
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: gratis

Wat betekent het voor onze benadering van de Bijbelse verhalen als we deze lezen als literatuur? Maakt dit “God” en andere Bijbelse personages tot fictie? Wat kan de betekenis zijn van (Bijbelse) literatuur voor ons als persoon en voor onze wereld dichtbij en veraf?

Interactieve avond met presentatie, film en discussie

Olv: Derk Floors en Jan Gronouwe